Clipboard

Clipboard-ul este o zona de memorie care permite stocarea temporara a informatiilor īn scopul realizarii transferului acestora dintr-o aplicatie sursa īntr-o aplicatie destinatie. Cele doua aplicatii pot coincide, adica transferul se poate realiza si īn cadrul aceleiasi aplicatii, dintr-un document īntr-altul, sau chiar īn cadrul aceluiasi document. Informatia care poate fi transferata prin intermediul zonei Clipboard poate fi de diverse tipuri: text, imagini, fisiere audio sau video, obiecte grafice, īn general obiecte create de aplicatii Windows.

Pentru realizarea acestui tip de comunicare īntre aplicatii s-a implementat o tehnica numita OLE (Object Linking and Embedding), care permite īncapsularea obiectelor īntr-o aplicatie destinatie astfel īncāt acestea sa poata fi ulterior modificate din aplicatia sursa, prin lansarea aplicatiei care le-a creat (editarea obiectelor īncapsulate se realizeaza printr-un dublu clic cu mouse-ul pe obiectul dorit).

Principalele operatii care se pot efectua prin intermediul zonei de memorie Clipboard sunt:

Observatii:

  1. Comenzile care realizeaza operatiile de mai sus se gasesc, de obicei, īn meniul contextual al obiectului care trebuie transferat sau īn meniul Edit al aplicatiei curente.
  2. Informatia transferata prin intermediul comenzilor Cut si Copy trebuie īn prealabil selectata.
  3. Transferul de informatie cu Paste sau Paste special se realizeaza īn cadrul documentului curent din aplicatia destinatie, īn pozitia curenta a cursorului.

    Aplicatia Clipboard Viewer din grupul Accessories permite:

  1. Vizualizarea continutului Clipboard-ului (daca se doreste, fereastra se poate aduce la dimensiunea ecranului). Se accepta o serie de formate diferite pentru texte si grafice; formatul īn care se afiseaza continutul Clipboard-ului poate fi schimbat din meniul Display (optiunea implicita este Auto, din acelasi meniu). Aplicatia īn care se va transfera continutul Clipboard-ului determina formatul folosit sau, daca exista mai multe, se va alege cel care furnizeaza mai multe informatii.
  2. Salvarea continutului Clipboard-ului īntr-un fisier (cu extensia implicita .CLP) se face cu optiunea File - Save As din meniul aplicatiei Clipboard. Īn caseta de dialog care apare se poate specifica o cale pentru acel fisier. Un fisier clipboard poate fi transferat īntr-o aplicatie.
  3. Regasirea unui fisier Clipboard se face folosind optiunea File - Open, care afiseaza o fereastra de dialog īn care se va introduce numele fisierului dorit; īn aceeasi fereastra se poate schimba drive-ul (din lista ascunsa Drives) sau directorul (din lista Directories). Dupa selectarea unui fisier Clipboard (cu OK), el va īnlocui continutul curent al zonei Clipboard.
  4. Stergerea continutului memoriei Clipboard se face cu optiunea Edit - Delete.